Het weer is een belangrijke factor, waar u als caravanhouder sterk rekening mee moet houden. In zonnige en warme landen kan het weer snel omslaan. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat u zoveel mogelijk schade kunt voorkomen bij onaangename weersituaties. Hieronder volgen enkele tips die u kunnen helpen bij onaangename weersituaties.

Houd de weersverwachting in de gaten

Wanneer u op plaats van bestemming bent aangekomen, is het raadzaam om daar altijd de weersverwachtingen in de gaten te houden. U weet wat u kunt verwachten en u kunt hier de juiste voorbereidingsmaatregelingen voor nemen.

Aarden en ontkoppelen

Caravans zijn betrekkelijk veilig tijdens onweer. De aluminium buitenwand van de caravan voert de elektriciteit makkelijk af. Verblijft u op vakantie langer op één plaats, dan is het aan te raden om onderdelen te aarden of  te ontkoppelen. Aard de chassis of ontkoppel tijdig de buitenaansluiting als uw caravan aan is gesloten op het elektriciteitsnet. Ontkoppel daarbij ook andere aansluitingen van de antennes. Doet dit nooit tijdens onweer en houdt deuren en ramen gesloten.

Stormlijnen, haringen en vermijd open plekken

Zorg voor voldoende stormlijnen en haringen, om onder andere luifels en voortenten vast te zetten bij onweer in opkomst. Bij een voorspelling van windkracht 10 of hoger, is het aan te raden om luifels en voortenten af te breken. In open ruimte heeft bliksem de voorkeur om hoge objecten eerder te raken. Vermijd dus een schuilplek in het open veld, een alleenstaande boom of aan het water.