Er worden steeds vaker tweedehands caravans verkocht. De lagere aanschafprijs en afschrijvingskosten blijken grote voordelen te zijn ten opzichte van de nieuwe caravans. Toch komen er ook een aantal risico’s kijken bij het kopen van een tweedehands caravan. Hieronder geven wij u dan ook een aantal tips waar u op moet letten voordat u een tweedehands caravan aankoopt.

Garantiebewijs en chassisnummer controleren

Diverse acties kunnen ondernomen worden om de risico’s van het kopen van een tweedehands caravan te verlagen. Ten eerste raden wij u aan om altijd naar een BOVAG- of FOCWA-garantiebewijs te vragen. Elke caravan met een aanschafprijs boven de €2.000,- krijgt zo’n garantiebewijs. Vervolgens is het verstandig om te controleren of het chassisnummer op de papieren overeenkomt met het nummer op de chassis zelf.

Leeftijd caravan vaststellen

Natuurlijk staat er op het kentekenbewijs de datum waarop het kenteken op de caravan is geplaatst, maar verwar dit niet met het modeljaar van de caravan. Het achterhalen van het modeljaar is belangrijk, omdat de prijs hierop gebaseerd zou moeten worden. Heeft u twijfels over het modeljaar van de caravan, dan kunt u deze met behulp van het chassisnummer opvragen bij de ANWB.

Prijs tweedehands caravan

De ANWB en BOVAG hebben samen een Koerslijst opgesteld waarmee u voor elk model caravan een richtprijs kunt opvragen. Deze richtprijzen zijn gebaseerd op de standaarduitvoering van de caravan. Natuurlijk dient u er rekening mee te houden dat extra voorzieningen aan de caravan de prijs doen verhogen. Tot slot heeft de onderhoudsstaat natuurlijk nog een losse invloed op de prijs.

Controleer op beschadigingen en gebreken

Door de jaren heen daalt de onderhoudsstaat van iedere caravan, maar soms zult u ook tweedehands caravans aantreffen met beschadigingen en/of gebreken. Controleer hier daarom altijd goed op, zowel aan de buiten- en binnenkant van de caravan. Vooral voor vochtplekken moet je goed kijken en ruiken, omdat deze niet altijd goed zichtbaar zijn.

Gebruikte Caravans Beurs

Wilt u een tweedehands caravan kopen? Bezoek dan in het najaar de Beurs voor Gebruikte Caravans die door de ANWB en KSK georganiseerd wordt. Hier bieden jaarlijks vele ANWB-leden hun caravan te koop aan. Het handige van deze beurs is dat alle tweedehands caravans een globale technische inspectie zijn ondergaan en daaraan een richtprijs is gekoppeld. Houd wel altijd rekening met andere bijkomende kosten, zoals een caravanverzekering.