Zowel wanneer u op vakantie gaat met uw caravan als wanneer u uw caravan naar de stalling brengt, wilt u dat uw caravan mooi schoon is. Of u uw caravan nou heel intensief gebruikt of niet, een grondige schoonmaakbeurt is onvermijdelijk. Diverse weersomstandigheden hebben namelijk een vervuilende werking op uw caravan. Hieronder geven wij u dan ook graag een handige tips om de buitenkant van uw caravan effectief schoon te maken.

Wasstraat voor caravans

Heeft u zelf geen zin of tijd om uw caravan schoon te maken of bent u bijvoorbeeld slecht ter been? Een speciale wasstraat voor caravans biedt dan uitkomst. In deze wasstraat zijn speciale borstels aanwezig die geen krassen achterlaten op de kwetsbare kunststof ramen van uw caravan. In de wasstraat wordt de caravan eerst grondig gereinigd en vervolgens voorzien van een waslaag. Dit alles duurt ongeveer een klein half uur en kost gemiddeld €45,-.

Zelf caravan wassen

Natuurlijk kunt u ook gewoon zelf uw caravan wassen. Begin dan met het voorspoelen van uw caravan. Schoon water hiervoor is voldoende. Vervolgens kunnen  de vervuilde delen worden voorbewerkt met een reinigingsmiddel. Is het ergste vuil losgeweekt? Gebruik dan een zachte borstel om shampoo aan te brengen op uw caravan. U kunt het best bij het dak beginnen en naar beneden werken. De vuile plekken waarop u het reinigingsmiddel heeft aangebracht dient u tussendoor ook schoon te spoelen om te voorkomen dat het schoonmaakmiddel opdroogt.

Ramen wassen vraagt een voorzichtige aanpak

De kunststof ramen van een caravan zijn doorgaans een stuk kwetsbaarder en hiervoor is een voorzichtige aanpak dus vereist. De ramen worden het best schoon door enkel lauw schoon water te gebruiken of eventueel een speciale acrylreiniger.

Hardnekkige vervuiling

Heeft u uw hele caravan schoongemaakt volgens bovenstaand stappenplan maar ziet u nog steeds hardnekkig vuil zoals teer, hars of zwarte strepen? Wij raden u sterk af om voor de reiniging van dit vuil polijstende of schurende schoonmaakmiddelen te gebruiken. Met dit soort schoonmaakmiddelen beschadigt de beschermende laklaag van uw caravan namelijk erg snel. Voor het verwijderen van hardnekkig vuil kunt u dus het best speciale reinigingsproducten gebruiken. Eventueel biedt een hogedrukspuit ook uitkomst, maar houdt er dan altijd rekening mee dat deze niette hard staat.

Beschermende toplaag aanbrengen

Na het grondig reinigen van het exterieur van uw caravan is het een goed idee om ook een beschermende laag aan te brengen. Dit kost even wat tijd, maar het verhoogt de levensduur van uw caravan aanzienlijk. De soort was die gebruikt wordt, vloeibare of harde, is afhankelijk van de mate waarin u uw caravan gebruikt, het materiaal van de caravan en waar u deze normaliter stalt.

Kunststof en aluminium wanden worden normaal gesproken met harde was behandeld, terwijl voor oppervlakken met een structuur beter gebruik gemaakt kan worden van vloeibare was. De vloeibare was maakt het namelijk mogelijk om alle restjes goed uit te smeren wat tevens de kans op een vlekkerige uitstraling verkleint.

In principe geldt de vuistregel dat u uw caravan het best elk jaar moet voorzien van een nieuwe beschermlaag. Vindt u dit te vaak? Overweeg dan om een specialist een Waxyol toplaag aan te laten brengen waarmee u tot wel vijf jaar voorzien bent van een glanzende schone toplaag.

Ramen en deuren

Ten slotte kunt u de grondige schoonmaakbeurt van het exterieur van uw caravan afronden door de rubberen afdichtingen van de ramen en deuren te controleren. Werken deze niet meer zo soepel? Spuit de afdichtingen en de scharnieren dan even in met siliconenspray en u zult zien dat uw ramen en deuren meteen weer soepel werken.

Straalt het exterieur van uw caravan weer helemaal? Dan is nu het interieur aan de beurt! Lees hier meer over het schoonmaken van het interieur van uw caravan.