De manier waarop u uw caravan belaadt en de hoeveelheid belading is belangrijk voor de veiligheid. Bovendien is het grote voordeel van een vakantie met de caravan dat u relatief veel spullen mee kunt nemen. De vraag blijft dan wel hoe u deze het best kunt vervoeren zodat u veilig de weg op gaat en tegelijkertijd het brandstofverbruik van uw auto niet enorm doet stijgen.

Een goed beladen caravan:

  • is makkelijker te besturen
  • slingert minder snel
  • verbruikt minder brandstof

Regels caravan beladen

Het goed beladen van uw caravan is niet een keus, maar is ook vastgelegd in een aantal regels om zo de veiligheid op de weg te waarborgen. Er geldt dat een geladen caravan niet meer mag wegen dan driekwart van het gewicht van een geladen auto. Hier geldt wel: hoe minder, hoe beter. Bovendien dient u het wettelijk toegestane maximale gewicht ook niet overstijgen, dus kijk altijd even op de kentekenbewijzen van uw auto en caravan hoeveel deze gewichten inhouden en of u daar niet overheen bent gegaan. Het gewicht van uw geladen caravan kunt u heel eenvoudig zelf meten met een hiervoor bestemd weegapparaat.

Zware spullen goed positioneren

Uw caravan goed beladen begint met de juiste afweging waar u welke spullen plaatst. Het gaat hier vooral om de zwaardere spullen die u mee wilt nemen op vakantie. Het beste is om deze in de auto te vervoeren. Passen de spullen niet in uw auto, leg de zwaardere spullen dan op de grond van de caravan, net voor de as en het liefst op zo’n manier dat het gewicht over beide wielen verdeeld wordt.

Kogeldruk meten

Wanneer u uw caravan aan de koppeling optilt, kunt u de kogeldruk meten. De kogeldruk is namelijk het gewicht dat u voelt tijdens het optillen aan de koppeling. Dit gewicht moet globaal overeenkomen met het maximale gewicht dat uw trekhaag mag trekken. Dit maximale gewicht vindt u terug op het kentekenbewijs van uw auto.  Is de kogeldruk veel hoger, dan is de kans groot dat de vering van de achteras dit niet aankan wat op zijn beurt weer kan leiden tot gevaarlijke situaties. Maar let er ook op dat de kogeldruk niet te laag is, want dan zal de caravan gaan slingeren tijdens het rijden. De kogeldruk is eenvoudig te meten met een balkje en een personenweegschaal.

Laatste check

Is uw caravan eenmaal beladen en heeft u de kogeldruk gecheckt? Doe dan nog één laatste check voordat u wegrijdt en controleer of de bandenspanning voldoende is.