Diefstal is één van de nachtmerries van trotse caravaneigenaren. Gelukkig zijn er tegenwoordig dan ook volop mogelijkheden om het mogelijke dieven moeilijker te maken. Hieronder zetten wij een aantal diefstalpreventie mogelijkheden voor u op een rijtje zodat u niet langer bang hoeft te zijn dat uw caravan gestolen wordt.

Handgreep slot

De meest voordelige oplossing is een simpel slot dat de handgreep van uw caravan blokkeert. De voordelige prijs klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar realiseer u ook dat een slotje relatief eenvoudig te forceren is, vooral door ervaren dieven.

Koppeling beveiligen

Door de koppeling van uw caravan te beveiligen voorkomt u dat uw caravan aan een andere auto gekoppeld kan worden. De koppelingssloten zijn er in twee verschillende uitvoeringen. De uitvoering waarbij u een kap over de koppeling bevestigt en dus ook de koppelingsopening, handgreep en bevestigingsbouten beschermt, is de veiligste keus. Eventueel kunt u ook kiezen voor een koppelingsslot dat de bevestigingsbouten vrijlaat, maar hierbij kan de koppeling nog wel eenvoudig ontkoppeld worden.

Wielklem

Voor iedereen die echt geen risico wilt lopen, is een wielklem de beste keus. De wielklem is duidelijk zichtbaar en zal dieven dus al preventief op afstand houden. Het grote nadeel van deze soort diefstalpreventie is wel het gewicht. Een wielklem is niet zomaar heel gemakkelijk mee te nemen.

Breng dieven niet in de verleiding

Tot slot raden wij u aan om waardevolle spullen niet (zichtbaar) in uw caravan achter te laten om te voorkomen dat u dieven hiermee in de verleiding brengt. Laat waardevolle elektronica, paspoorten, rijbewijzen en portemonnees niet zomaar achter in uw caravan. Eventueel zou u uw caravan ook nog kunnen voorzien van een alarmsysteem.

Caravan verzekeren voor diefstal en inbraak

Bij het afsluiten van een caravanverzekering is het belangrijk om na te gaan wat voor eisen omtrent diefstalpreventie de verschillende verzekeringsmaatschappijen hebben. Over het algemeen geldt dat de meeste maatschappijen SCM-gecertificeerde sloten vereisen. Het grootste deel van de beschikbare polissen stellen dat een koppelingsslot genoeg is, maar volgens enkele polissen is een wielklem ook vereist. Zorg er dus altijd voor dat u bent voorzien van de juiste soort diefstalpreventie in combinatie met een geschikte caravanverzekering.