Geen enkele caravan kan op tegen veel wisselende weersomstandigheden. Vele invloeden van het weer versnellen het verouderingsprocessen van uw caravan. Daarnaast is het voor de meeste huishoudens ook niet praktisch om het hele jaar door een caravan op de oprit te hebben staan. In enkele gemeenten is het zelfs verboden om een caravan langer dan acht dagen op de openbare weg te hebben staan.

Waar zoekt u een caravanstalling?

In Nederland zijn vele caravanstallingen te vinden, maar welke kiest u? Natuurlijk kunt u hiervoor op het internet gaan zoeken, maar u kunt ook informeren bij andere kampeerders uit uw buurt waar zij hun caravan stallen. U kunt ervoor kiezen om uw caravan vlakbij uw woonplaats te stallen, maar wanneer u een vaste vakantiebestemming heeft, kan het ook handig zijn om de caravan in een stalling daar in de buurt te laten overwinteren. Houd er wel rekening mee dat er in het buitenland vaak een andere wetgeving geldt. Dit kan onhandig zijn bij eventuele schades. Tevens zijn veel buitenlandse campingstallingen niet overdekt.

Caravan stallen in een geschikte stalling

Hoe bepaalt u nou of een stalling geschikt is? Wij raden u aan om vooral te letten op de manier waarop de stallinghouder met caravans omgaat. U wilt immers uw caravan met een veilig gevoel kunnen achterlaten in de stalling. Een overdekte stalling is natuurlijk het beste. Hier is uw caravan beschermd tegen regen, hagel, sneeuw, zon en andere weersomstandigheden.

Daarnaast is het ook verstandig om het contract goed te bekijken: wat zijn de kosten, is eventuele terugbetaling mogelijk en hoe zit het met de schadedekking. Controleer ook in uw eigen polis welke dekking geldt wanneer uw caravan in een stalling staat.

Klaarmaken voor de winterstalling

Heeft u een geschikte stalling gevonden? Dan is het tijd om uw caravan klaar te maken voor de stalling. Maak de caravan van binnen en buiten goed schoon. Gasflessen, andere brandstofhouders en mogelijk gevaarlijke stoffen mogen niet aanwezig zijn wanneer u uw caravan naar de stalling brengt. Heeft u een accu in uw caravan, bijvoorbeeld voor de mover? Haal deze er ook uit en laat hem op een vorstvrije plek onder spanning staan. Controleer alle kastjes of er geen etenswaren meer aanwezig zijn. En zorg dat u kostbare spullen thuis bewaart in plaats van in uw gestalde caravan.

Vergeet niet een caravanverzekering af te sluiten. Ook wanneer uw caravan gestald staat, is dit een verstandige keuze.