Gaat u met een caravan de weg op, dan dient u zich ook aan de wetten en regels voor caravans houden. De caravanfabrikanten zijn ertoe verplicht om caravans op de markt te brengen die aan bepaalde richtlijnen voldoen die door de RDW gecontroleerd worden. Als particulier bent u hier dus niet voor verantwoordelijk, maar het is wel uw taak om ervoor te zorgen dat u met een goed functionerende caravan de weg op gaat. Het doel hiervan is natuurlijk het bewaken van de veiligheid op de weg.

Maximaal toegestane afmetingen caravan

In Nederland mogen alle caravans met een lengte tot 12 meter (inclusief dissel) gebruik maken van de openbare weg. De maximale hoogte is 4 meter en de maximale breedte is vastgesteld op 2,55 meter. Voor onverharde wegen geldt een andere maximale breedte, namelijk 2,20 meter. De maximale lengte van de auto inclusief caravan bedraagt 18 meter.

APK en wegenbelasting

Een voordeel van caravans is dat een Algemene Periodieke Keuring niet verplicht is (maar wel aan te raden) en er geen wegenbelasting betaald hoeft te worden. Dit scheelt dus behoorlijk in de kosten.