Nieuws en Tips

Slingeren met de caravan voorkomen


Gepost op 14-07-2017


Slingeren met de caravan voorkomen

De caravan komt in beweging en vervolgens wordt uw auto meegetrokken, met als resultaat een enorme slinger die u maakt. Dat is even schrikken maar door rustig te blijven, uw gas los te laten en rustig te remmen zal het vanzelf ophouden. Hier volgen een aantal tips om de kans op het slingeren van de caravan in ieder geval zo klein mogelijk te houden.

Snelheid en belading hebben de grootste invloed op de stabiliteit van de caravan. En vooral de combinatie van die twee. Als uw caravan slecht beladen is en u rijdt maar maximaal 50 km per uur dan zult u weinig merken. Maar hoe harder u rijdt en hoe slechter de belading, hoe meer u gaat slingeren.

Belading goed organiseren

Zware spullen kunt u het beste zo laag mogelijk zetten en dicht bij de as. Gebruik gewoon het gangpad om spullen neer te zetten. Tijdens uw vakantie zijn de (keuken)kastjes bovenin heel praktisch om al uw spullen in op te bergen maar tijdens het rijden kan dit de caravan uit balans brengen. U kunt de zwaarste spullen beter uit de kastjes halen en op de grond zetten, in kratjes bijvoorbeeld. Andere zware spullen kunt u ook beter in de auto meenemen. Want de auto moet eigenlijk altijd zwaarder zijn dan de caravan. Zo blijft het evenwicht tussen de auto en de caravan goed bewaard. 

Fietsen op de caravan meenemen

Het veiligste is om de fietsen ín de caravan mee te nemen. Zorg dan wel dat ze goed vastzitten en niet kunnen schuiven. Maar de kans is groot dat u hier geen ruimte meer voor heeft in de caravan. De beste optie om fietsen op uw caravan mee te nemen is met een drager op de dissel. Fietsen achterop de caravan plaatsen is af te raden. Dit zorgt voor veel instabiliteit. Extra gewicht aan de achterkant van de caravan vergroot de kans op slingeren aanzienlijk.

Houd u aan de maximumsnelheid

Met een caravan mag u in Nederland maximaal 90 km per uur rijden op de auto(snel)weg. In andere landen kan de maximumsnelheid anders zijn. Zoek dit voor uw vertrek even op. Houd u gewoon altijd aan de maximusnelheid. Denk ook niet dat u best wat harder kunt rijden op een ‘rechte’ snelweg. Een windvlaag van een passerende bus of vrachtwagen kan u al doen ontsporen. Dit geldt ook bij winderig weer. 

Zorg in ieder geval altijd voor een goede verzekering. Dan is de schade tenminste gedekt, mocht het onverhoopt toch mis gaan.

Contactgegevens

Bezoekadres:
Ambachtshof 4
8251 KV Dronten

Tel: 0321 - 33 34 43
E-mail: info@dmw.nl

Daarom kiest u DMW:
  • 24/7 bereikbaar
  • Voor álle caravans
  • Op maat samengesteld
  • Particuliere verhuur mogelijk
  • Sinds 1980