Nieuws en Tips

Caravan uit de stalling? Controleer de banden!


Gepost op 27-03-2017


Caravan uit de stalling? Controleer de banden!

De caravan kan weer uit de stalling gehaald worden voor de eerste voorjaarstripjes.

De caravan heeft een half jaar lang in de stalling gestaan. De banden hebben weinig geleden. Daar kan vast wel weer een zomer lang mee gereden worden…

Dit is een verkeerde gedachte. Lang stilstaan is juist niet goed voor de banden van uw caravan.

Banden die lang stilstaan worden harder. Dat komt door de zogenaamde weekmakers in het rubber. Deze doen alleen hun werk als ze regelmatig gebruikt worden. Als banden harder zijn, zijn ze ook poreuzer. Daarom is het verstandig om de termijn die de fabrikant aangeeft voor het vervangen van de banden echt op te volgen.

Bandenleeftijd controleren

Bij auto’s is dit meestal na vijf à zes jaar. De leeftijd van de banden kunt u controleren aan de hand van het DOT-nummer. Dit nummer is te vinden aan de zijkant. De eerste twee cijfers geven het weeknummer aan waarin de banden zijn geproduceerd. De laatste twee cijfers zijn het jaar van productie.

Profieldiepte

Het profiel van de caravanbanden moet minimaal 1,6 mm zijn, maar dit is eigenlijk al op het randje. Zeker in combinatie met al het gewicht dat de caravan draagt. Bij regen is een profieldiepte van 3 mm pas veilig.

Bandenspanning

Controleer ook de bandenspanning als u de caravan weer uit de stalling ophaalt. Bij de meeste caravans is 3 tot 4 bar voorgeschreven. Elke band verliest lucht, ook als ze stil staan. Controleer regelmatig de bandenspanning, gedurende het hele seizoen. Vergeet daarbij ook het reservewiel niet.

Met een goede bandenspanning voorkomt u overbelasting. Het draagvermogen van de caravan is dan beter en met de juiste bandenspanning is het veilig en verantwoord de maximumsnelheid te rijden.

Contactgegevens

Bezoekadres:
Ambachtshof 4
8251 KV Dronten

Tel: 0321 - 33 34 43
E-mail: info@dmw.nl

Daarom kiest u DMW:
  • 24/7 bereikbaar
  • Voor álle caravans
  • Op maat samengesteld
  • Particuliere verhuur mogelijk
  • Sinds 1980